MPREIS NIEDERNDORF

The client wanted a “cool market” – protected from the sun and heat. At the edge of the village, surrounded by meadows, mountains, forests, stacks of wood. And within a strict time and cost frame. LORENZATELIERS has fulfilled this wish – with a simple cube surrounded by debarked, untreated spruce trunks.
Set at irregular intervals in front of the facade, the tree trunks provide low-cost sun protection in front of the ceiling-high glazing. They mark semi-public spaces as village meeting places directly on the market. They filter the summer light and create exciting light and shadow games in the interiors and interiors, forming a uniform structure that blends harmoniously into the environment and still maintains its independence.
After initial amazement, the acceptance among the population was enormously high – wood being a traditional material builds a bridge to the understanding of modern architecture.
  • Rosenheimer Holzbaupreis
  • Nomination of MPreis for the State Prize for Architecture 2006
  • Publication in the “Global Innovation Report” July 2006
  • World Architecture Community Awards 2nd Cycle 2008 www.worldarchitecture.org
  • Best Architects 10
CLIENT Mpreis
LOCATION Niederndorf, Austria
CONSTRUCTION TIME 2005
PROJECT DATA supermarket, effective area ca. 1.420qm
PHOTOS Thomas Jantscher