INSTITUTE OF DIGITAL SCIENCES

Global developments require a rethinking of architecture. In a world of rapid scientific and technological change, the future-oriented IDS educational institution offers the opportunity to realize buildings with new parameters. The “JKU Digital Science” quarter promotes informal encounters between researchers, teachers and students with nature in coexistence and demonstrates the principles of Gaia at various scales.
NATURE AND LANDSCAPE_The new “hill-city” presents a historical contrast between urban space and nature. The compact arrangement of the buildings around a slightly inclined, urban level with attractive meeting spaces is opposed by generous, untouched natural spaces. Natural landscape promotes the sustainable integration of the project into the surrounding environment.
CONSTRUCTION_The load-bearing structure is built using reinforced concrete, with hollow core and ribbed slabs reducing material consumption. Prefabricated spun concrete columns and steel suspension systems enable rapid construction progress and reduced costs. A combined pile- and slab-foundation reduces the volume of concrete and the ecological footprint.
BUILDING PHYSICS_Lamellas and lesenes act as passive solar shading. High thermal mass in the ceilings and floors and openable windows reduce energy requirements. Mechanical ventilation is only used where necessary. Natural ventilation and the activation of the concrete core support the heating and cooling loads, while a PV system contributes to energy efficiency. Economic and ecological aspects minimize life cycle costs and maximize sustainability.
The jury could not follow the “city-nature” contrast and preferred the new institutes in a park-like landscape.
CLIENT  Bundesimmobiliengesellschaft m.b.H. Unternehmensbereich Universitäten
LOCATION Linz, Austria
COMPETITION  2023 – 2024, 2nd phase
PROJECT DATA 21.950 qm effective area in 3 construction phases, production hall, multifunctional teaching rooms, lecture halls, seminar rooms, administration, park & ride garage, connecting bridge, open space
MODEL BILDERMEHR Paul Frick
VISUALIZATION ESTUDIOELGOZO