BLUE ROOF | REPLICA OF GOLDEN ROOF

The “attico” story in the historically roofed-over Baroque building at the heart of the inner city, adjacent to David Chipperfield’s Kaufhaus Tyrol. It turned out to be possible to break up the “wrong” roof of 1983 and re-set a smooth, steep roof as a new crown. In order to visibly demonstrate respect for the historic facade, apertures were restrained and kept functional: a huge roof window transforms the interior to a rooftop terrace in summertime. The haptic texture of the room itself is inspired by the rawness of old roofing materials, as spotlighted by the trapezoidal metal-sheet apertures in industrial buildings.
A puristic approach is also found on the inside: the walls and ceilings are of acoustically insulated fair-faced concrete, the doors are white, flush with the monochromatic door frames. The approximately 150-square metre units with panorama vistas of the magnificent surrounding mountains are well suited to accommodate shared apartments of students.
CLIENT Privat
LOCATION Innsbruck, Austria
CONSTRUCTION TIME 2013-2018
PROJECT DATA student flat-sharing communities
PHOTOS Christian Flatscher, Peter Koren